Inga förutsättningar alls...

Igår for jag och Meija till skogen direkt efter att jag kom hem från mitt arbete och Meija var befriad från sitt koppel kl. 18:00.
Vi hade naturligtvis inga förutsättningar alls då det regnet hela dagen och har så gjort under flera dagar samt att det var kväll och inte morgon.
Meija fick inte upp något vilt och var dessutom trång i sitt sök som om hon kände på sig att det var meningslöst.

Hur som helst så får hon skogsvana även av dessa skogsbesök och GPS: n visade på att hon hade förflyttat sig drygt 1,2 mil vilket är betydligt längre än en vanlig kvällspromenad.




För sliten för en tidig morgon

Meija var så sliten efter första jaktdagen att vi inte kunde gå ut på "riktig" jakt söndag morgon. Istället åkte hela familjen till skogen på eftermiddagen för att fika, grilla korv och plocka svamp.

Meija, vilken fick springa lös sökte ut direkt, och efter att tittat till oss några gånger stack hon iväg. Hon tycks ha ett bra sök vilket visade sig i att hon 600 m från oss arbetade på slag i över en timma innan jag gick till henne för att se att allt stod rätt till.

Inget drevdjur på benen denna dag, vilket också innebär att Meija inte verkar bry sig om rådjur då det finns gott om dem på markerna och det troliga är att hon borde stött på dem idag.
Dock en riktigt fin dag i skogen samt att Maija återigen visar att hon vet vad hon skall göra när hon kommer till skogen, leta upp vilt...


Meijas ivriga försök att få loss viltet.

2 Drev den första dagen...

Jag försov mig lite idag och var därför i skogen strax före 6.

Jag gick upp till ett hygge där det i fjol fanns harar och satte mig på en lämplig stubbe.

Meija visade genast intresse och försvann iväg på ett spår och efter 25 min kom två väckskall och efter ytterligare 20 min släppte Meija och vi gav upp och gick vidare till en annan plats. 

Meija sökte ut och tog på med ett riktigt påstick så hela hennes hals var "öppen". Jag tror och hoppas att hon sprang på en räv då drevet inte buktade nämnvärt. Drevet släppte Meija efter precis 20 min och kom tillbaka till upptag.

Vi började gå mot bilen för att åka hem då Meija fick slag. Hon sprang 300 m bort från mig och skrek i på nytt. Detta drev gick ner mot vägen vilken jag sprang mot för att om möjligt få en glimt av drevdjuret. Tyvärr lyckades jag inte utan kom ner till vägen samtidigt som Meija.
Drevdjuret hade gått en kort bit efter åkerskanten och sedan en kort bit över öppen mark (ca 70 m) för att sedan fortsätta in i skogen. Detta drev pågick i drygt 1 timma med varierande kvalité utan några direkta tappter. Något glesare i skallet från och till när hon kom på efterkälken för att driva mycket tätt och fint vid närmre kontakt.
Vid precis timmen drev kom räven ut vid åkerskanten, ca 200 m från mig, på en körväg och sprang i min riktning. Efter 50 m vek tyvärr räven av in mot skogen igen och jag fick aldrig min chans. Meija verkade nöjd med att kört räven tillbaka till upptagsplatsen och vi gick till bilen och for hem.

 

Meija och husse är mycket trötta efter denna första dag, men vem vet, imorgon kanske vi tar en tur igen…


Vaccination, röntgen och imorgon är det den 21/8

Idag har Meija varit och tagit sin 1 års vaccination samt röntgat sina höfter. Allt gick bra och enligt veterinärn såg "plåtarna" bra ut och vi får hoppas att SKK håller med.

Imorgon smäller det, bildligt talat förstås om det inte kommer en räv i min väg vilken faktiskt är lovlig.
Jag pratade med veterinären om det var OK att jaga dagen efter nedsövning och det var OK. Det man bör ha koll på är hundens ork och inte köra för många timmar.

Jag återkommer i morgon om hur årets första släpp gick.


Kornig bild på Meija (sovande) och Anton hos veterenären

Halt & bruna strån i pälsen över korset, annars är det bra...

En stövarjägares liv har varit lite i dvala och man känner att en annan del av livet nu åter tar fart på nytt, STÖVARJAKT!

För att förbereda sig på bästa sätt cyklar jag med Meija men tyvärr blev hon stel i vänstra frambenet efter senaste passet och vi får nu försöka vila oss i form.

Diskuterade härom dagen med Meijas uppfödare (Rune Ahlström) angående Finskstövarens rasstandard och det går inte komma ifrån att Meija (vilken nu fäller sommarpälsen) har några bruna strån över korset. Detta är lite underligt då hon i vintras var helt svart.

Jag beskrev vid min start av denna blogg att den skall handla om Meijas bedrifter vid jakt, jaktprov samt utställning. Någon utställning blev det inte för Meija denna sommaren, dock kommer sidan att uppdateras mer flitigt framöver nu när jaktsäsongen verkligen drar igång på nytt.


Meija med familjen till lekparken

RSS 2.0